همه چیز درباره روماتیسم و دردهای روماتیسمی
آخرین تحقیقات انجامشده نشان داده است که بیماریهای روماتیسمی، بیش از ۲۰۰ نوع مختلف دارند. به دلیل همپوشانی علائم روماتیسم با انواع دیگری از بیماریها، ضروری است که با انواع مختلف این بیماری و علائم روماتیسم در هر کدام از آنها آشنایی کافی داشته باشید.
در اغلب موارد، روماتیسم یک نوع بیماری خودایمنی است که در آن سلولهای سیستم ایمنی فرد، بهاشتباه به اجزای مختلف سیستم اسکلتی عضلانی خود او حمله میکنند. بهطور معمول در این بیماری مفاصل، ماهیچهها، تاندونها، رباطها و همچنین استخوانهای فرد در اثر تهاجم گلبولهای سفید، ملتهب شده و منجر به بروز علائم مختلف روماتیسم میشوند. بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از بیماریهای روماتیسمی وجود دارد که باید علائم آنها را بشناسید تا بهموقع برای درمان اقدام کنید. بهاینترتیب در ادامه این مطلب بهطور مفصل به اینکه روماتیسم چیست و علائم آن میپردازیم.
انواع روماتیسم
به گزارش شفاآنلاین:انواع مختلفی از این بیماری وجود دارد که هر کدام علائم متفاوتی را به همراه دارند. آخرین تحقیقات انجامشده نشان داده است که بیماریهای روماتیسمی، بیش از ۲۰۰ نوع مختلف دارند. به دلیل همپوشانی علائم روماتیسم با انواع دیگری از بیماریها، ضروری است که با انواع مختلف این بیماری و علائم روماتیسم در هر کدام از آنها آشنایی کافی داشته باشید. از مهمترین و شایعترین بیماریهای روماتیسمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرتروز
- آرتریت روماتوئید (RA)
- لوپوس
- پلیمیالژیا روماتیکا (PMR)
- فیبرومیالژیا
- سندرم شوگرن
- نقرس
- اسکلرودرمی
- آرتریت عفونی
- آرتریت روماتوئید جوانان
- آرتریت پسوریاتیک (PSA)
- اسپوندیلو آرتروپاتی – اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS)
علائم روماتیسم
هر کدام از انواع مختلف بیماریهای روماتیسمی، میتوانند بخشهای متفاوتی از بدن شما را تحت تأثیر قرار داده و علائم متفاوتی را ایجاد کنند. بهاینترتیب پزشک با توجه به علائمی که دارید، برای درمان روماتیسم شما اقدام میکند. برخی از علائم هشداردهنده بیماریهای روماتیسمی عبارتاند از:
- درد مفاصل
- تورم مفاصل
- افزایش حساسیت مفاصل
- سفتی مفاصل در اوایل صبح که حداقل به مدت یک ساعت ادامه دارد
- آسیبدیدگی مفاصل
- محدود شدن حرکت مفاصل
- گرم شدن و قرمزی ناحیه مفصلی
- احساس ناخوشی
- تب
- کاهش وزن بدون دلیل
- کسالت و خستگی بیشازحد
این علائم، علائم شایع بیماریهای روماتیسمی هستند که ممکن است آنها را در اثر ابتلا به بیماریهای دیگر هم تجربه کنید. علائم روماتیسم در انواع مختلف این بیماری متفاوت بوده و هر نوع آن با یک علامت خاص نیز همراه است. برای مثال بیماران مبتلا به لوپوس علاوه بر درد مفاصل، التهاب و خستگی، نوعی بثورات پوستی را هم تجربه خواهند کرد. همچنین در سندرم شوگرن، بیماران علاوه بر علائم مفصلی خشکی چشم و دهان را هم تجربه میکنند.
درمان روماتیسم
برایدرمان روماتیسم ، گزینههای درمانی زیادی وجود دارد که پزشک با توجه به علائم بیمار و نوع بیماری وی، از آنها کمک میگیرد. پزشک برای کمک به رفع علائم روماتیسم و کاهش شدت آنها داروهای مختلفی استفاده میکند. برخی از این داروها مثل کورتیکواستروئیدها و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، به کاهش التهاب ناشی از روماتیسم کمک میکنند. برخی داروهای دیگر برای تسکین دردهای بیماری تجویز میشوند و ممکن است شامل استامینوفن، اکسیکدون و هیدروکدون باشند. در کنار تجویز دارو، درمانهای دیگری هم برای بیماران روماتیسمی تجویز میشود که عبارتاند از:
- کاردرمانی
- فیزیوتراپی
- انجام تمرینات خاص
- درمان سرد و گرم
- عمل جراحی
پزشک با توجه به شرایط بالینی بیمار و نوع بیماری روماتیسمی که به آن مبتلا است، ممکن است از یک روش درمانی یا ترکیبی از این روشها برای درمان بیمار استفاده کند. برای مثال در بیماران مبتلا به نقرس عموماً دارودرمانی و تجویز داروهای کلشیسین، داروهای کاهنده اسیداوریک و پردنیزون موثر است. این در حالی است که بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا با ترکیبی از روشهای درمانی مختلف بهتر درمان میشوند.
تشخیص روماتیسم
برای تشخیص این بیماری، ابتدا پزشک بیمار را از حیث وجود علائم مفصلی معاینه میکند. سپس اگر پزشک به بیماریهای روماتیسمی مشکوک شود، انجام یک سری آزمایش و تصویربرداری را برای رد سایر علل احتمالی تجویز میکند. تصاویر سیتیاسکن، MRI و سونوگرافی از مفاصل و استخوانها میتوانند بهخوبی تجمع مایع و التهاب و همچنین تغییر شکل در این بخشها را بهخوبی نشان دهد و به تشخیص روماتیسم کمک کند. آزمایش خون مهمترین آزمایشی است که برای تشخیص روماتیسم تجویز میشود. علامت اختصاری روماتیسم در آزمایش خون شامل موارد زیر است:
- RF یا فاکتور روماتوئیدی برای تشخیص آرتریت روماتوئید (البته این فاکتور در حدود ۲۰% افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید وجود ندارد و به همین دلیل بررسی فاکتورهای دیگر برای تشخیص قطعی این بیماری ضروری است)
- Anti-CCP که نوعی آنتیبادی است که به مفاصل حمله میکند. افرادی که Anti-CCP و فاکتور RF آنها مثبت باشد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آرتریت روماتوئید هستند
- آزمایش ESR که بیانگر میزان رسوب گلبولهای قرمز خون است. این آزمایش علاوه بر بیماران روماتیسمی در موارد دیگری مثل سرطان و بارداری نیز افزایش مییابد و افزایش آن صرفاً نشاندهنده ابتلا به بیماریهای روماتیسمی نیست
- آزمایش CRP یا آزمایش اندازهگیری پروتئین واکنشگر C که در اغلب بیماران روماتیسمی بالا است. بالابودن و مثبت شدن آزمایش CRP و آزمایش ESR، به منزله وجود یک بیماری التهابی در بدن فرد، نه صرفاً روماتیسم، است
- CBC که به معنی شمارش کامل سلولهای خونی و بررسی کاهش یا افزایش آنها است
- اسیداوریک خون که مقادیر بالای آن میتواند نشاندهنده ابتلا به نقرس باشد
- آزمایش ANA یا بررسی وجود آنتیبادی ضد هستهای. معمولاً افزایش میزان ANA در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی، سندرم شوگرن و اسکلرودرمی دیده میشود
- آزمایش HLA و بررسی مارکر ژنتیکی HLA-B27
- انجام کامل آزمایشهای پنل متابولیک برای بررسی عملکرد صحیح کبد و کلیه که شامل اندازهگیری میزان Na (سدیم)، k(پتاسیم)، Cl (کلرید)، BS (قند خون)، Cr (کراتینین)، AST و ALT (آنزیمهای کبدی) است
انجام آزمایشهای روماتوئیدی در منزل با هومکا!
اگر پزشک برای شما آزمایشهای تشخیص روماتیسم را تجویز کرده است، میتوانید بدون مراجعه به آزمایشگاه آزمایش خود را در منزل انجام دهید. شما میتوانید درخواست انجام آزمایشهای روماتوئیدی در منزل خود را در سایت هومکا به آدرس www.homeca.ir ثبت کرده و یا با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید. مجموعه هومکا پس از بررسی درخواست شما، کارشناسان آزمایشگاهی را برای نمونهگیری به منزل شما اعزام میکند. تمامی خدمات مجموعه هومکا تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی قرار میگیرد و علاوه بر استان تهران، در شهرستانهای کرج، قم، شیراز، اصفهان، تبریز، اهواز، قزوین و رشت نیز قابلاستفاده است.
نظرات